Een super suppressor: het stimuleren van een gen dat de tumorgroei onderdrukt

Posted maandag september 24, 2018 by Freya Vissers

Dit artikel werd gepubliceerd op de website van Boston Children’s Hospital op 18 september 2018 door Kat J. McAlpine en Haley Bridger. artikel “Super suppressor: Boosting a gene that stifles tumor growth” 

Ook op de website van het Brigham en Woman’s Hospial kan je er een artikel over terug vinden.  artikel van Brigham an woman’s hospital

Onderzoekers van het Boston Children’s Hospital, het Brigham en Women’s Hospital en het Memorial Sloan Kettering Cancer Center combineerden hun expertise in kankerbiologie, genetica en nanotechnologie (technologie dmv zéér kleine deeltjes). Zo ontwikkelden ze een therapeutisch middel dat in staat is om een ​​tumor suppressor gen nl. PTEN, opnieuw te laten toenemen in een kankercel waardoor tumoren niet langer meer ongecontroleerd kunnen groeien.

Hun bevindingen zijn op 17 september 2018 gepubliceerd in artikel Nature biomedical Engeneering

Meestal doen kankercellen een combinatie van twee dingen: ze vermenigvuldigen aanwezige genen die de tumorgroei stimuleren en ze verliezen andere, ook aanwezige genen, die tumoren onderdrukken. Nu hebben onderzoekers voor het eerst aangetoond dat het mogelijk is om kanker te behandelen door een gen af ​​te geven dat van nature tumoren onderdrukt.

In andere kankertherapieën probeert men tumor stimulerende genen te blokkeren omdat ze zo te veel celgroei veroorzaken. Maar die benaderingen houden geen rekening met het feit dat vaak ook tumor onderdrukkende genen verloren zijn gegaan in de kankercellen. Nu hebben ze dus kunnen aan tonen dat het mogelijk is om tumorgroei af te remmen, door genetische instructies af te geven die vervolgens de productie van de tumoronderdrukker, PTEN, verhoogt. Op die manier normaliseren ze eigenlijk de tumorcellen terug, door ze te herstellen in de vorm voordat ze kankerachtig werden. De goede kanker onderdrukkende genen worden er als het ware terug in gestopt zodat de kanker zich niet verder kan ontwikkelen.

Om dit te doen, ontwikkelden de onderzoekers mRNA’s of targeted messenger RNA nanoparticles (doelgerichte boodschapper RNA nanodeeltjes). Dit zijn super kleine vervoermiddeltjes die genetische informatie in tumorcellen kunnen overbrengen.

Samen testte het team de effecten van PTEN-mRNA-nanodeeltjes op gekweekte prostaatkankercellen in het laboratorium. Ze ontdekten dat de nanodeeltjes zeer efficiënt in de cellen konden infiltreren en de tumoronderdrukkingsfunctie konden herstellen en ook de kankercellen konden doden.

Met behulp van beeldvormingsanalyse werd aan getoond dat het PTEN-mRNA dat via nanodeeltjes werd afgeleverd verantwoordelijk was voor de toename van vernietiging van kankercellen. Belangrijk is ook dat ze hebben kunnen vast stellen dat de therapie veilig was, omdat de muizen geen significante veranderingen in lichaamsgewicht en geen orgaantoxiciteit (vergiftiging van organen) vertoonden.

Deze voorlopige resultaten kunnen in de toekomst een belangrijk onderdeel worden in een nieuwe strategie voor kankerbehandeling. Het kan een belangrijke aanvulling worden op de momenteel beschikbare therapieën.

Maar eerst zal het nog uitgebreider moeten worden getest en gevalideerd voordat het bij de mens kan worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *