PTEN, kanker en autisme.

Posted zaterdag september 29, 2018 by Freya Vissers

 

Deze artikels werden gepubliceerd op de website van spectrum news in juni 2016.

 

artikel 1; Dozens of autism genes have cancer connections

gepubliceerd op 10 juni 2016 door Jessica Wright

Tientallen autisme genen hebben kanker verbindingen.

In de afgelopen vijf jaar hebben onderzoekers een buitengewoon toeval ontdekt: veel van de cellulaire routes die bij kanker zijn betrokken, kennen een overlapping met aandoeningen die verband houden met de hersenontwikkeling, zoals autisme.

Geïntrigeerd door deze connectie begon autisme-onderzoeker Janine La Salle (hoogleraar medische microbiologie en immunologie aan de Universiteit van Californië, Davis) twee jaar geleden om de omvang van deze overlappingen volledig te documenteren. Ze werkte samen met onderzoekers uit beide disciplines om een ​​overzicht samen te stellen van de genen die aan beide aandoeningen zijn gekoppeld.

Dit resulterende in een lijst van 43 genen (zie onderstaande afbeelding-vertaling). Dit is slechts een begin want onderzoekers vinden voortdurend nieuwe genen voor beide aandoeningen.

Het is nog onduidelijk waarom autisme en kanker zoveel risicogenen delen, maar het antwoord ligt waarschijnlijk in de band tussen de twee voorwaarden voor celgroei, zegt Thomas Frazier (directeur van onderzoek bij de Cleveland Clinic Foundation). Frazier bestudeert het reeds lang bekend kankergen, PTEN.

PTEN behoort nu tot de genen met de sterkste oorzakelijke verbanden met autisme. Een van de functies van PTEN is het voorkomen dat cellen te snel groeien en delen. Mensen met autisme en PTEN-mutaties hebben vergrote hoofden, die het gevolg kunnen zijn van een te sterke groei van zenuwvezels. Bij kanker, verwijderen mutaties in PTEN de rem die ervoor zorgt dat celgroei niet uit de hand loopt. “Het is niet moeilijk om te geloven dat genen die betrokken zijn bij kanker ook betrokken zijn bij een verstoorde hersenontwikkeling,” zegt Frazier.

Echter, epidemiologische gegevens tonen geen verband tussen kanker en autisme. In een studie die in 2015 werd gepubliceerd, keken onderzoekers naar de medische dossiers van meer dan 1500 volwassenen met autisme en ontdekten dat ze als groep niet meer kans hadden om kanker te krijgen dan volwassenen in de algemene bevolking.

Toch is het mogelijk dat sommige autisme-gekoppelde mutaties het risico op kanker verhogen, zegt La Salle. Omdat deze mutaties in de genen zeldzaam zijn, komt het effect ervan mogelijk niet tot uiting in grotere epidemiologische trends. Ook zijn de meeste deelnemers van studies naar autisme kinderen en komt kanker vaak pas tot ontwikkeling op volwassen leeftijd. Men zal dus moeten wachten tot deze studie personen de volwassen leeftijd hebben bereid, vooraleer ze hun conclusies kunnen maken.

 

artikel 2; As autism candidates emerge, cancer pathway rises to top

gepubliceerd op 13 juni 2016 door Nicholette Zeliadt

Als kandidaten met autisme naar voor treden, komen kanker paden naar boven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

voor een grotere weergave, klik op de afbeelding

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. Philomena schreef:

    I enjoy the article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *