Symptomen & behandelingen

Symptomen & behandelingen

Symptomen

Belangrijk om te vermelden is dat de beschreven symptomen niet bij elke Cowden patiënt voorkomen. Het is slechts een opsomming van alle symptomen die bij het syndroom kunnen voorkomen. Welke, in welke hoeveelheid en op welke leeftijd ze ontstaan is individueel sterk verschillend.

Bij meer dan 90 % van de Cowden patiënten komen er een of meerdere symptomen te voorschijn voor de leeftijd van 20 jaar. Vanaf 30 jaar vertoont ook 99% van de patiënten de typische letsels op huid of slijmvliezen. Sommige personen zullen vele symptomen vertonen, andere maar enkele. Daarom dat het ook zo belangrijk is dat u zich steeds laat begeleiden door een arts (geneticus) wanneer u een vermoeden van Cowden hebt.

Behandelingen

Het syndroom van Cowden kan niet genezen worden. Het is een aangeboren gendefect waar vooralsnog geen behandeling voor gevonden is om het defect te kunnen herstellen. De behandeling is enkel gericht op de symptomen die het syndroom veroorzaakt. Die behandeling van symptomen is heel multidisciplinair gericht. Deze behandeling bestaat ook uit twee luiken: preventief (voorkomend) en curatief (behandelend en soms ook genezend). Meestal worden de patiënten door meerdere geneeskundige disciplines opgevolgd en eventueel behandeld. Ook de ontwikkelingsachterstand op jeugdige leeftijd vraagt een uitgebreide aanpak die zich op meerdere vlakken situeert.

 

bron: cancer.net

bron: rarediseases.info.nih