Verhogen je genen je risico om twee keer kanker te krijgen?

Posted zaterdag november 17, 2018 by Freya Vissers

Een artikel gepubliceerd in juni 2014 en verschenen op de website van de Cleveland Clinic in Ohio. Het is geschreven door de Amerikaanse arts Charis Eng, wereldleider in kankergentica en meer bepaald PHTS.

Do Your Genes Increase Your Risk of Getting Cancer Twice?

 

Hun onderzoek toont aan dat mensen met PTEN-mutaties waarschijnlijk een 2e keer kanker zullen ontwikkelen. Deze kennis toont aan dat screening zo belangrijk is.

Om dit risico te bestuderen volgde hun onderzoeksgroep 114 patiëneten met een PTEN-gen mutatie gedurende 7 jaar. Van die groep ontwikkelde 40 % een tweede primaire kanker. (een tweede primaire kanker is compleet verschillend van de eerste, het is een ander type en mag dus niet beschouwd worden als een uitzaaiing van de eerste, hij kan ook in een ander deel van je lichaam ontstaan)

Volgens hun analyse hebben mensen met een PTEN-mutatie bijna 8 keer meer kans om een tweede kanker te ontwikkelen, in vergelijking met de algemene bevolking. Voor vrouwen is het risico op een tweede primaire borstkanker zelfs 9 keer hoger. Voor endometriumkanker is dit zelfs 14 keer hoger. Voor mannen is het risico op een tweede primaire schildklierkanker dan weer zeer hoog. Deze kennis toont aan dat screening, monitoring en preventieve behandeling enorm belangrijk is. Het moet een levenslange gewoonte worden.

Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat screening naar borstkanker met behulp van MRI-scans en mammografie veel vroeger worden opgestart dan bij de algemene bevolking. Ook moet preventieve borstamputatie besproken kunnen worden met de arts. Ook de overweging om deze uit te voeren is zeker de moeite waard omwille van het zeer hoge risico. Bij operatieve behandeling van schildklierkanker moet er bv. overwogen worden om de ganse schildklier weg te nemen in plaats van enkel het zieke deel, wat bij andere wel gebeurd. Zo kan er vermeden worden dat de patiënt een tweede keer schildklierkanker zal doormaken.

One comment

  1. Maple schreef:

    I spent a lot of time to locate something like this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *